Städblogg

Den bästa metoden för att rengöra fönster utförlig guide och tips

Rengöring av fönster

Som husägare är det viktigt att hålla fönstren rena och klara för att ge ditt hem en fräsch och inbjudande känsla. Rengjorda fönster kan också förbättra ljusinsläppet och låta dig njuta av den spektakulära utsikten utan några oönskade fläckar eller smuts. I den här artikeln kommer vi att utforska den bästa metoden för att rengöra fönster och ge dig några användbara tips för att få dina fönster skinande rena.

Förberedelse

 • Fönsterputsmedel eller en blandning av varmt vatten och diskmedel
 • En mjuk trasa eller en fönsterputsduk
 • En skrapa eller en gammal kreditkort
 • En hink med rent vatten
 • Eventuellt en teleskopiskt förlängningsstång för svåråtkomliga fönster

Steg för steg

 1. Börja med att ta bort eventuell smuts eller damm från fönstret genom att använda en dammvippa eller en torr trasa. Detta kommer att förhindra att smutsen skrapas runt och orsakar repor under själva rengöringen.

 2. Förbered en blandning av varmt vatten och diskmedel i en hink. Använd ett par droppar diskmedel för att undvika att fönstren blir för skummande. Om du inte har fönsterputsmedel kan du använda denna blandning istället.

 3. Doppa trasan eller fönsterputsduken i den rengöringslösning du har förberett. Se till att trasan är väl indränkt men inte droppar.

 4. Börja rengöringen genom att torka av ramen och fönsterkarmen först. Detta hjälper till att ta bort smuts och damm som kan ha samlats där över tiden.

 5. Fortsätt sedan med att torka av glasytan. Använd långa, jämna drag för att undvika ränder och fläckar. Om fönstret är stort eller har svåråtkomliga områden kan du använda en skrapa eller en gammal kreditkort för att ta bort smuts och fläckar.

 6. Efter att du har torkat av fönstret med tvålen, fyll en ny hink med rent vatten. Fukta trasan eller fönsterputsduken i vattnet och använd den sedan för att skölja av eventuell tvålrester från fönstret.

 7. Avsluta genom att torka av fönstret med en torr trasa eller fönsterputsduk. Se till att inga ränder eller fläckar är kvar och polera fönstret för att få det att glänsa.

Tips och tricks

 • Rengör fönstren på en molnig dag eller på en dag utan direkt solljus. Då torkar de inte för snabbt och undviker att lämna ränder eller fläckar.
 • Om du har svårt att nå övre våningars fönster kan du använda en teleskopiskt förlängningsstång för att komma åt dem utan att behöva klättra på en stege.
 • Använd två olika trasor eller fönsterputsdukar – en för rengöring och en för att torka av och polera. Detta minskar risken för att smuts eller tvålrester överförs till fönstret under avtorkningen.

Avslutande tankar

Att rengöra fönster kan vara en tidskrävande uppgift, men det är definitivt värt ansträngningen när du ser det slutliga resultatet. Genom att följa den bästa metoden för att rengöra fönster och använda rätt verktyg och material kan du få dina fönster att se fantastiska ut på nolltid. Så sätt igång och ge dina fönster lite kärlek och omsorg – du kommer inte att ångra dig!## Undvik vanliga misstag

 • Använd inte pappershanddukar eller tidningspapper för att torka av fönstren. Dessa kan lämna ränder och flisor på ytan.
 • Undvik att använda starka kemiska rengöringsmedel som kan skada glaset eller fönsterramen. Välj istället milda rengöringsprodukter eller blanda din egen naturliga rengöringslösning.
 • Torka inte av fönstret i direkt solljus. Detta kan leda till att rengöringslösningen eller vattnet torkar för snabbt och lämnar fläckar på glasytan.

Särskilda svårigheter

 • Om dina fönster är belägna på högre våningar och har en lutande funktion kan du behöva anlita en professionell fönsterputsare för att säkerställa både effektiv och säker rengöring.
 • Om du har fönster med målad träram, undvik att använda skrapor eller hårda borstar som kan skada eller repa färgen. Använd istället en mjuk trasa eller en fönsterputsduk.
 • Om du har flera fönster att rengöra kan det vara tidsbesparande att använda en fönsterputsningsmaskin. Denna maskin använder ultraljudsvågor för att avlägsna smuts och fläckar på ett effektivt sätt.

Att underhålla rena fönster

 • Städa regelbundet för att undvika att smuts och damm samlas på ytan. En enkel torkning med en fuktig trasa kan göra underverk för att hålla fönstren rena mellan djuprengöringarna.
 • Kontrollera och rengör fönsterramen och tätningar regelbundet för att undvika att smuts och skräp byggs upp.
 • Undvik att placera stora växter eller föremål direkt intill fönstren, eftersom det kan skapa fler smuts- och dammproblem.

Sammanfattning

Att rengöra fönster är en viktig del av att upprätthålla ett vackert och välkomnande hem. Genom att följa den bästa metoden för att rengöra fönster och undvika vanliga misstag kan du uppnå fenomenala resultat. Kom ihåg att förbereda rätt verktyg och material, ta dig tid att torka av både ramar och glasytor, och använda användbara tips och tricks för att få dina fönster att skinna. Så gör dig redo att ta itu med dina smutsiga fönster och njut av det fantastiska resultatet!

Fördelarna med att anlita ett städföretag att städa huset åt dig

Funderar du på att anlita ett städföretag för att hjälpa till med städningen hemma? Om du är mamma kanske du är medveten om alla uppgifter och ansvar som finns i vardagen. Du bör vara bra på att göra fler saker samtidigt så att du klarar av allt detta. Du måste tänka på dina barn, din man och hela familjen. En mamma tänker ibland på hälsan hos sin make och barn före sin egen. En mamma är någon som bör uppskattas. Att balansera arbetet, hela familjen och bostaden är tufft. Det är viktigt att andra familjemedlemmar hjälper till med sysslor för att säkerställa att vikten på mammans axlar minskar. Varje mamma kommer verkligen att uppskatta hjälpen.

Hemstädning är stressande och utmanande – Anlita ett städföretag för städhjälp

Mödrar kan tendera att städa ofta då det levandegör miljön och är tillfredsställande för ögonen. Ändå är rengöring stressande och utmanande. När huset är snyggt och ordnat verkar allt vara perfekt och bekvämt. Det är förstås också bra eftersom det tar bort smuts och bakterier som kan utlösa sjukdomar som överkänslighet, influensavirus och hosta. För att avstå från alla dessa problem är det viktigt att regelbundet rengöra. Av detta skäl kan det vara en bra idé att anställa städare.

Flexibla städtjänster från städproffs

Kvalificerade städföretag är bäst, främst för att de kan slutföra uppgifterna snabbare och enklare. Om du inte är säker på deras metoder och tekniker kan du visa dem din önskade rengöringsmetod. Vanligtvis använder de bästa städarna en allmän metod vid rengöring och oftast avslutar de en del av huset innan de flyttar till nästa. Innan de till exempel går till vardagsrummet måste sovrummet rengöras helt, så det är inte tillrådligt att göra en rengöring av olika områden på samma gång då man kanske tror att det sparar tid.

Strax före du anställer städare bör du tänka på att ordna dina prylar för att underlätta, så om du märker att allt är trångt måste du omorganisera. Eller så kan du förklara för städarna när de dyker upp hur du vill att dina saker ska ordnas och du kan be dem att inte flytta dina möbler. Det är viktigt att rengöra ditt hem som du vill och det är därför det är rätt val att använda professionella städare.

Skäm bort dig själv genom att betala en städfirma för städtjänster

Utan tvekan är ett skinande rent hem önskvärt. Om du är väldigt upptagen och inte har tid för dig själv och din partner kan bokning av städare vara till stor hjälp; rengöring är ju såklart inte de enda sysslorna som görs hemma. Det är vanligtvis mycket bra om du har tid för andra men glöm inte dig själv. Se till att du spenderar lite tid på att skämma bort dig själv, helt enkelt för att du förtjänar det. Du kan besöka skönhetssalonger eller hälsocenter och ha lite fritid i ditt liv. Så kontakta ett bra städbolag i Trelleborg idag och hör med dem vilka städtjänster de kan erbjuda dig.

5 tips på hur man förhindrar mögel hemma

Själva omnämnandet av ordet ”mögel” får dig troligen att få rysningar. Mögel i ditt hem innebär en allvarlig hälsorisk för dig och alla andra du bor med. Det kräver specialiserade städtjänster i Trelleborg och viss omsorg och uppmärksamhet.

Mögelförebyggande betyder fuktkontroll

Som om det inte är illa nog, måste du veta att mögelsporer kan växa på mattan, på väggarna och på platserna som är utom synhåll, som baksidan av gips och rör. Om du inte vill äventyra din hälsa är det bäst att leta efter sätt att minimera mögel och alla risker som är förknippade med det. Förebyggande är den bästa metoden i detta avseende. Mögelförebyggande betyder fuktkontroll. Så här kan du uppnå det:

Åtgärda mögelproblem i hemmet

Åtgärda problem som orsakar fukt – även om det är sant att du inte kan göra ditt hus mögelsäkert, kan du åtminstone göra det mögelbeständigt. Identifiera problemområdena: kondens på fönstren, översvämmade områden i källaren, vattenfläckar i taket, etc. Du kan enkelt förhindra att mögel växer och sprider sig genom att fixa sådana problemområden. Ju tidigare du gör detta, desto mer pengar och problem sparar du dig på lång sikt.

Torka fukt så snart som möjligt – mögel kan omöjligt utvecklas utan närvaro av fukt. Från att ta bort kondens i källaren efter nederbörd till upptorkning av spill på mattan, kan göra en skillnad. Om det finns något föremål hemma som har utsatts för fukt måste du torka det så snart som möjligt för att minimera risken för mögeltillväxt.

Ventilera ditt hem fritt från mögel

Ventilera ditt hem ordentligt – även vardagliga aktiviteter som matlagning, dusch eller tvätt kan bjuda in mögel i ditt hem. Att ventilera de rum där dessa aktiviteter äger rum är mycket viktigt. Du bör till och med lufta de apparater som producerar fukt, som spisar och torktumlare. Avfuktare, Ac och fläktar bör alla användas för att förhindra att fukt klibbar fast.

Kontrollera och övervaka fuktnivåer

Övervaka fuktighetsnivåer – den sunda nivån för inomhusfuktigheten är mellan 30 och 60 procent. En fuktmätare kan hjälpa dig att övervaka det, men det finns andra sätt att upptäcka hög luftfuktighet. Till exempel kondens på rör, fönster och väggar indikation på hög fukt. Ytan ska torkas och källan bör hittas.

Öka luftflödet i ditt hem

När temperaturen börjar sjunka finns det mindre fukt i luften. Utan korrekt luftflöde i hemmet kanske du märker extra fukt på dina väggar, golv och fönster. Du kan förbättra cirkulationen genom att öppna dörrar mellan rum och flytta bort möbler från väggarna. Även om det är kallt ute, bör du låta frisk luft komma in i rummet för att minska fukten och förhindra mögelväxt.

Som du kan se finns det sätt att minska risken för att utveckla mögel i ditt hem. Du behöver bara vara lite mer försiktig när du hanterar hushållsstädningsuppgifter och kontrollera ditt hem efter områden med överflödigt fukt.

Hemstädning – tips för att underlätta städningen hemma

Det är ovanligt att tycka det är roligt att städa. För de som gör det så är det ingen stor sak att hålla ett hem rent. Damma lite här, skrubba lite här och det är bara en av de sakerna som får världen att gå runt. För andra så är de sysslan som aldrig tar slut. Om du är en av de personerna så har du antagligen funderat på att anlita en städfirma i Trelleborg, även om du kanske inte riktigt har råd med det. Du behöver lite tips för att hålla sysslan rolig. Det är inte lätt, men dessa tricks underlättar din hemstädning.

Tidsfrist

Du skakar antagligen redan på huvudet. Vad har tidsfrister, av alla saker, att göra med att göra det roligare att städa ett hem? Jo, för en av de värsta sakerna med hushållssysslor är att det känns som att en hemstädning tar hela dagen. Det kan vara svårt att ens komma igång när det finns många saker som skall göras. Genom att välja en specifik städuppgift och sätta en tidsgräns så kommer inte sakerna kännas lika överväldigande. Nu vet du exakt hur lång tid det kommer ta för att du kommer sluta när timern är nere på noll.

Musik gör din hemstädning lättare

Det är egentligen självklart, men så många människor hoppar över detta. Musik får hjärtat att sjunga och det kan få städandet att gå så mycket snabbare. Välj något med högt tempo från din favoritartist eller genre och höj volymen. Låt musiken svepa om dig medan du genomför dina städsysslor. Chansen är stor att du inte har en aning om hur roligt dessa banala och vardagliga aktiviteter kan bli när du blandar in lite toner i ditt liv.

Involvera alla i städningen

Såvida du inte bor själv (i vilket fall det borde vara enkelt att hålla ditt hem rent) så finns det ingen anledning till varför inte resten av familjen eller dina rumskamrater kan hjälpa till med hemstädningen. Samla er och föreslå ett städschema. Bestäm en tid varje vecka då ni alla samlas och städar. Om det inte fungerar så kan ni delegera ut uppgifter som behöver göras så kan var och en göra det när det passar dem.

Hemstädning är inte något alla tycker är roligt men det är tyvärr ett nödvändigt ont. Genom att använda några av dessa tips kan man minska det ”onda” ner till det nödvändiga ”inte jättekul”. Med tid och regelbundet genomförande så kan ditt hat för dessa sysslor på sikt försvinna.

Underhåll och skötsel av teakmöbler – Experten tipsar

Teakmöbler är gjorda av ett starkt trä, ett pålitligt material för vardagsprodukter. Det är ett material som står emot mögel så det behöver därför inte ett komplicerat underhåll. Men om du vill att möbeln ska hålla utöver dess livslängd så bör du ta väl hand om den. Om du letar efter de bästa sätten för ett gott underhåll, läs vidare nedan eller kontakta oss på Flyttstädning Trelleborg för mer information.

5 tips för att ta hand om dina teakmöbler

 1. Täck över möbeln då den inte används. Teak används ofta för utomhusmöbler p.g.a. dess suveräna egenskaper. Om du har sådana möbler se till att du täcker över dem då du inte använder dem. Detta skyddar mot smuts och förlänger livslängden.
 2. Damma av dem regelbundet. En damning två gånger i veckan kan hjälpa upprätthålla den naturliga skönheten av materialet. Kom ihåg att använda en mjuk dammtrasa eller vippa för att undvika repor och andra skador.
 3. Rengör dem ordentligt. Teak är känt för att vara ett fantastiskt träslag som är oerhört långlivat. Det används ofta utomhus på grund av dess kvalitéer att motstå mögel och förruttnelse. Men precis som alla andra möbler bör man behandla teakmöbler väl för att bibehålla den naturliga skönheten och förlänga livslängden. Det bästa sättet att rengöra möbeln är med en mild såpa och rinnande vatten. Ett enkelt trick är att blanda i lite blekmedel och vinäger när man tvättar av möbeln för att skydda mot mögelbeläggningar och missfärgningar i träet. En annan viktig sak är att bara använda mjuka plastborstar då en metallborste kan repa träet. Efter tvätten, torka möbeln torr med en ren och mjuk trasa.
 4. Applicera teakolja. En inoljning av teaken förstärker dess naturliga look. Teakolja är det bästa för att bibehålla den. Eftersom vädret utomhus oftast är instabilt bör man olja in teakmöblerna utomhus oftare. En gång varannan månad är ett bra rättesnöre.
 5. Ta bort fläckar så fort du upptäcker dem. Använd ett finkornigt sandpapper för att få bort tuffa fläckar. Om möbeln står i trädgården är fågelbajs normalt, och du bör ha uppsikt på detta då det kan leda till en fläck i träet. Så fort du ser fläcken bör du tvätta bort den.

Det är också viktigt att hålla träet i dess bästa skick. Det är inte nog att bara rengöra och olja in det, utan för bästa resultat bör du också hålla möbeln borta från direkt solljus, då detta kan matta den naturliga glansen på träet. Om de står på en altan så se till att du täcker över möblerna under dagen eller använd ett parasoll för att skydda dem mot att torka ut eller mattas av.