Underhåll och skötsel av teakmöbler – Experten tipsar

skötselråd för utemöbler i teak

Teakmöbler är gjorda av ett starkt trä, ett pålitligt material för vardagsprodukter. Det är ett material som står emot mögel så det behöver därför inte ett komplicerat underhåll. Men om du vill att möbeln ska hålla utöver dess livslängd så bör du ta väl hand om den. Om du letar efter de bästa sätten för ett gott underhåll, läs vidare nedan eller kontakta oss på Flyttstädning Trelleborg för mer information.

5 tips för att ta hand om dina teakmöbler

  1. Täck över möbeln då den inte används. Teak används ofta för utomhusmöbler p.g.a. dess suveräna egenskaper. Om du har sådana möbler se till att du täcker över dem då du inte använder dem. Detta skyddar mot smuts och förlänger livslängden.
  2. Damma av dem regelbundet. En damning två gånger i veckan kan hjälpa upprätthålla den naturliga skönheten av materialet. Kom ihåg att använda en mjuk dammtrasa eller vippa för att undvika repor och andra skador.
  3. Rengör dem ordentligt. Teak är känt för att vara ett fantastiskt träslag som är oerhört långlivat. Det används ofta utomhus på grund av dess kvalitéer att motstå mögel och förruttnelse. Men precis som alla andra möbler bör man behandla teakmöbler väl för att bibehålla den naturliga skönheten och förlänga livslängden. Det bästa sättet att rengöra möbeln är med en mild såpa och rinnande vatten. Ett enkelt trick är att blanda i lite blekmedel och vinäger när man tvättar av möbeln för att skydda mot mögelbeläggningar och missfärgningar i träet. En annan viktig sak är att bara använda mjuka plastborstar då en metallborste kan repa träet. Efter tvätten, torka möbeln torr med en ren och mjuk trasa.
  4. Applicera teakolja. En inoljning av teaken förstärker dess naturliga look. Teakolja är det bästa för att bibehålla den. Eftersom vädret utomhus oftast är instabilt bör man olja in teakmöblerna utomhus oftare. En gång varannan månad är ett bra rättesnöre.
  5. Ta bort fläckar så fort du upptäcker dem. Använd ett finkornigt sandpapper för att få bort tuffa fläckar. Om möbeln står i trädgården är fågelbajs normalt, och du bör ha uppsikt på detta då det kan leda till en fläck i träet. Så fort du ser fläcken bör du tvätta bort den.

Det är också viktigt att hålla träet i dess bästa skick. Det är inte nog att bara rengöra och olja in det, utan för bästa resultat bör du också hålla möbeln borta från direkt solljus, då detta kan matta den naturliga glansen på träet. Om de står på en altan så se till att du täcker över möblerna under dagen eller använd ett parasoll för att skydda dem mot att torka ut eller mattas av.