Den bästa metoden för att rengöra fönster utförlig guide och tips

Rengöring av fönster

Som husägare är det viktigt att hålla fönstren rena och klara för att ge ditt hem en fräsch och inbjudande känsla. Rengjorda fönster kan också förbättra ljusinsläppet och låta dig njuta av den spektakulära utsikten utan några oönskade fläckar eller smuts. I den här artikeln kommer vi att utforska den bästa metoden för att rengöra fönster och ge dig några användbara tips för att få dina fönster skinande rena.

Förberedelse

 • Fönsterputsmedel eller en blandning av varmt vatten och diskmedel
 • En mjuk trasa eller en fönsterputsduk
 • En skrapa eller en gammal kreditkort
 • En hink med rent vatten
 • Eventuellt en teleskopiskt förlängningsstång för svåråtkomliga fönster

Steg för steg

 1. Börja med att ta bort eventuell smuts eller damm från fönstret genom att använda en dammvippa eller en torr trasa. Detta kommer att förhindra att smutsen skrapas runt och orsakar repor under själva rengöringen.

 2. Förbered en blandning av varmt vatten och diskmedel i en hink. Använd ett par droppar diskmedel för att undvika att fönstren blir för skummande. Om du inte har fönsterputsmedel kan du använda denna blandning istället.

 3. Doppa trasan eller fönsterputsduken i den rengöringslösning du har förberett. Se till att trasan är väl indränkt men inte droppar.

 4. Börja rengöringen genom att torka av ramen och fönsterkarmen först. Detta hjälper till att ta bort smuts och damm som kan ha samlats där över tiden.

 5. Fortsätt sedan med att torka av glasytan. Använd långa, jämna drag för att undvika ränder och fläckar. Om fönstret är stort eller har svåråtkomliga områden kan du använda en skrapa eller en gammal kreditkort för att ta bort smuts och fläckar.

 6. Efter att du har torkat av fönstret med tvålen, fyll en ny hink med rent vatten. Fukta trasan eller fönsterputsduken i vattnet och använd den sedan för att skölja av eventuell tvålrester från fönstret.

 7. Avsluta genom att torka av fönstret med en torr trasa eller fönsterputsduk. Se till att inga ränder eller fläckar är kvar och polera fönstret för att få det att glänsa.

Tips och tricks

 • Rengör fönstren på en molnig dag eller på en dag utan direkt solljus. Då torkar de inte för snabbt och undviker att lämna ränder eller fläckar.
 • Om du har svårt att nå övre våningars fönster kan du använda en teleskopiskt förlängningsstång för att komma åt dem utan att behöva klättra på en stege.
 • Använd två olika trasor eller fönsterputsdukar – en för rengöring och en för att torka av och polera. Detta minskar risken för att smuts eller tvålrester överförs till fönstret under avtorkningen.

Avslutande tankar

Att rengöra fönster kan vara en tidskrävande uppgift, men det är definitivt värt ansträngningen när du ser det slutliga resultatet. Genom att följa den bästa metoden för att rengöra fönster och använda rätt verktyg och material kan du få dina fönster att se fantastiska ut på nolltid. Så sätt igång och ge dina fönster lite kärlek och omsorg – du kommer inte att ångra dig!## Undvik vanliga misstag

 • Använd inte pappershanddukar eller tidningspapper för att torka av fönstren. Dessa kan lämna ränder och flisor på ytan.
 • Undvik att använda starka kemiska rengöringsmedel som kan skada glaset eller fönsterramen. Välj istället milda rengöringsprodukter eller blanda din egen naturliga rengöringslösning.
 • Torka inte av fönstret i direkt solljus. Detta kan leda till att rengöringslösningen eller vattnet torkar för snabbt och lämnar fläckar på glasytan.

Särskilda svårigheter

 • Om dina fönster är belägna på högre våningar och har en lutande funktion kan du behöva anlita en professionell fönsterputsare för att säkerställa både effektiv och säker rengöring.
 • Om du har fönster med målad träram, undvik att använda skrapor eller hårda borstar som kan skada eller repa färgen. Använd istället en mjuk trasa eller en fönsterputsduk.
 • Om du har flera fönster att rengöra kan det vara tidsbesparande att använda en fönsterputsningsmaskin. Denna maskin använder ultraljudsvågor för att avlägsna smuts och fläckar på ett effektivt sätt.

Att underhålla rena fönster

 • Städa regelbundet för att undvika att smuts och damm samlas på ytan. En enkel torkning med en fuktig trasa kan göra underverk för att hålla fönstren rena mellan djuprengöringarna.
 • Kontrollera och rengör fönsterramen och tätningar regelbundet för att undvika att smuts och skräp byggs upp.
 • Undvik att placera stora växter eller föremål direkt intill fönstren, eftersom det kan skapa fler smuts- och dammproblem.

Sammanfattning

Att rengöra fönster är en viktig del av att upprätthålla ett vackert och välkomnande hem. Genom att följa den bästa metoden för att rengöra fönster och undvika vanliga misstag kan du uppnå fenomenala resultat. Kom ihåg att förbereda rätt verktyg och material, ta dig tid att torka av både ramar och glasytor, och använda användbara tips och tricks för att få dina fönster att skinna. Så gör dig redo att ta itu med dina smutsiga fönster och njut av det fantastiska resultatet!